Philips Hue draaidimmer: Lutron Aurora

Door Thijsmans op vrijdag 24 januari 2020 12:30 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 5.873

Philips verovert met Hue de smart-light wereld. Op zichzelf terecht, maar Hue kampt met hetzelfde nadeel als bijvoorbeeld Ikea’s Tradfri: er lijken gewoon geen “normale” handmatige schakelaars te bestaan. Als ik een lamp wil dimmen, dan wil ik aan een knop draaien. Ik wil niet op zoek naar een afstandsbediening met druktoetsen of grijpen naar een telefoon. In deze blog een keer geen ESP’s en javascript, maar een uitstapje naar mijn one of a kind Philips Hue dimmer met draaiknop.

Fabrikant Lutron (deelnemer van het “Friends of Hue” programma) heeft in de VS een draaidimmer op de markt gebracht om een praktisch probleem op te lossen. Niet iedereen in een huishouden voelt de behoefte om een telefoon te gebruiken om het licht uit te schakelen, dus soms wordt een slimme lamp met de bestaande wandschakelaar uitgeschakeld. Zo werken smart bulbs natuurlijk niet: de wandschakelaar schakelt de lamp geheel uit, inclusief de Zigbee/wifi-radio en controller. Weg slimme bediening dus (en actor in je mesh-netwerk)!

De Lutron Aurora-dimmer maakt dat op een vriendelijke wijze onmogelijk. De Aurora is een ronde draaiknop die je op een traditionele VS-schakelaar (flip switch) monteert, met een schroefklem. De schakelaar kan dan niet meer worden bediend, maar de lamp zelf wel: met de opgeschroefde draaiknop. Je zou het een rotary-dimmer kunnen noemen, ware het niet dat de dimmer traploos werkt. En dat de voorkant een drukknop is.

Lutron Aurora
Bron: MeetHue.com

Nu gebruiken wij in Europa niet de traditionele VS-schakelaars (al lijkt een bakelieten jaren ’30-schakelaar er wel op). Kun je er in Nederland dan wel wat mee? Kriebels: de diameter van de Lutron Aurora is 38mm, en de draaiknop van mijn bestaande dimmer ook! Ik nam de proef op de som en bestelde vanuit de VS (Amazon) een Aurora. Ouch: $40 voor de dimmer, $10 voor verzending en $10 voor importheffingen… Hier zou maar beter iets uitkomen! Voordeel van Amazon is dat het pakket er in enkele dagen is (eat that, Ali!).

Een eerste gebruikstest wijst uit dat je de Lutron Aurora prima kunt gebruiken om je Hue-lampen old school met een draaidimmer te bedienen. De dimmer koppel je zo aan de bridge, omdat het een “Friends of Hue”-product is. Vervolgens kun je in de Hue-app het gebruikelijke gedrag instellen (bijvoorbeeld “Klik is: [laatste dim-stand / volledig aan]”). In de wetenschap dat de Aurora werkt, toogde ik met de knop in de hand naar de lokale bouwmarkt. Je kunt van vele merken en types namelijk losse dimmerplaten en -knoppen kopen, voor grofweg tussen € 5,00 en € 15,00. Er volgde uitgebreid warenonderzoek, waarbij met name de specifieke wit-tint van de Aurora een belemmering blijkt. De Aurora combineert niet goed met mijn creme-kleurige B&J schakelaars. Uiteindelijk kwam de Gamma Everest als beste match uit de bus. In deze dimmerplaat loopt de Lutron Aurora “stevig”, maar hij kan nog prima draaien. Het viel op dat de meeste modellen een draaiknop hadden van wel ongeveer 38mm, maar het lijkt ook weer geen standaard te zijn.

Aurora in de GammaAurora icm Gamma Everest-serie


Met mijn beste Fusion360-skills ontwierp ik vervolgens een koppelstukje dat de boel bij elkaar houdt: van achter het venster, door de dimmerplaat, en vastgezet door de Aurora. Het had een aanloop, maar de vierde versie deed zijn werk :+

Koppelstukje Everest > Aurorahttps://tweakers.net/ext/f/SauZe5YtOBcPAZVyqppW8YNC/medium.png


Normaliter wordt de dimmerplaat op zijn plek gehouden door de dimmer, die op zijn beurt weer zit vastgeschroefd in de inbouwdoos. Achter de gekochte dimmerplaat voor de Aurora zit natuurlijk geen fysieke dimmer. Een enkel venster zul je dus aan de muur moeten bevestigen met dubbelzijdig tape (of door een grotere backplate te ontwerpen, die op een lasdoos past). Maar je kunt de dimmerplaat natuurlijk ook plaatsen in een twee- of drievoudig venster, bijvoorbeeld in combinatie met een vaste schakelaar en/of stopcontact. Dan kan de dimmerplaat “meeliften” op die bevestiging. Hier het startpunt en het eindresultaat.

https://tweakers.net/ext/f/OPamfb5NVTKgSIi1yB7z5RvA/medium.pnghttps://tweakers.net/ext/f/Asad1lVfoQScVWeRt3DbXb8W/medium.png


Conclusie? De Lutron Aurora is op zichzelf een erg fijne aanvulling op de Hue bedieningsproducten, alleen al omdat het de eerste draaidimmer is. Het is wel jammer dat door de witte kleur van de Aurora weinig vast schakelmateriaal gemakkelijk te combineren is. Misschien dat het assortiment van andere bouwmarkten dan Gamma hierbij uitkomst biedt (wie pakt de handschoen op?).

In alle eerlijkheid begrijp ik niet waarom Lutron niet een Europese versie van de Aurora ontwikkelt. Bijvoorbeeld een module die je inbouwt (in plaats van opbouwt) en waar je zelf een dimmerplaat en -knop bij uitzoekt. En dan bij voorkeur meteen op 230V in plaats van een batterij. Ik heb Lutron op deze blog gewezen en zal een update plaatsen bij eventueel antwoord :)

Nawoord: Cartman! was mij iets voor met zijn uitwerking @ het forum.

Volgende: Wemos DHT22-shield werkend maken 02-11 Wemos DHT22-shield werkend maken

Reacties


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 24 januari 2020 18:42

mij is ook al vaker opgevallen dat mijn philips hue setup bedienen gewoon lastig is.

De meeste dimmers en units zijn vooral heel duur dat geldt nog veel meer voor die prullen van ikea. die hebben namelijk wel een dimmer maar die is dan weer zo brak dat je liever niets, dan dat gebruikt.

zelf heb ik toch maar gekozen voor de standaard philips remotes die je met een muurplate vrij makkelijk kunt bevestigen. het enige (of grootste) nadeel is dat daar inderdaad batterijen in moeten (je zult ze maar vergeten). natuurlijk kun je (op bepaalde plaatsen) ook de bestaande stroom draden gebruiken maar die zijn ook niet overal

Door Tweakers user Thijsmans, vrijdag 24 januari 2020 19:03

@i-chat: Offtopic: eens, en ook Ikea vond de dimmer kennelijk erg brak: hij is niet langer verkrijgbaar en vervangen door een remote met drukknoppen. Dus nu heeft zelfs Ikea geen draaidimmer meer. Ik heb er zelf drie versleten voordat ik overstapte op Hue.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 24 januari 2020 19:04]


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 24 januari 2020 21:49

Thijsmans schreef op vrijdag 24 januari 2020 @ 19:03:
@i-chat: Offtopic: eens, en ook Ikea vond de dimmer kennelijk erg brak: hij is niet langer verkrijgbaar en vervangen door een remote met drukknoppen. Dus nu heeft zelfs Ikea geen draaidimmer meer. Ik heb er zelf drie versleten voordat ik overstapte op Hue.
Die draaidimmer was echt zo brak dat hij het geen 3 weken heeft uitgehouden, ik vraag me af of deze dimmer (goedkoop als ie is), ook als remote aan Hue gekoppeld kan worden ik heb een paar lampen die ik ook best appart zou willen kunnen dimmen maar de +/- 17 euro die de phillips varianten kosten is me daar nét wat te duur voor.

Door Tweakers user septillion, zaterdag 25 januari 2020 13:48

Interessant stuk! Ziet er goed uit alleen helaas wel wat prijzig.

Ook ik vind het gebrek aan fysieke knoppen en vooral dimmers wel een gat in HA (zelf dan via Home Assistant). Ik was vorige week toevallig bij de Ikea en kon toen helaas de dimmer ook niet meer vinden. Maar als hij zo brak was verklaard dat het. Misschien voorbode dat deze vervangen gaat worden. De genoemde remote is geenszins een vervanger, deze is ook al een hele tijd in het assortiment. Prima als schakelaar maar mis inderdaad de draai-functie, long press is toch altijd minder handig. De Yeelight dimmer (YLKG07YL) ziet eruit als een mooi alternatief (zowel de inbouw als opplak versie) maar deze zijn helaas alleen Bluetooth :/ Hopen op een Zigbee versie!

Door Tweakers user KiefDelicious, zaterdag 25 januari 2020 19:19

Ik gebruik al ruim een jaar gewoon een inbouw dimmer van Iluminize die ik achter een pulsdrukschakelaar in mijn inbouw doos heb gemonteerd. Werkt prima binnen het HUE ecosysteem en kan met elk merk/kleur schakelmateriaal gekoppeld worden. Stuk minder ingewikkeld dan al die andere maatwerk oplossingen. Je moet alleen voldoende ruimte in je inbouw doos hebben, maar ik heb 3 van die units in verschillende dozen en heb ze er allemaal in gekregen.

Door Tweakers user Wim_, zondag 26 januari 2020 11:39

Ik heb domoticz draaien op een synology nas, maar dit kan ook op bv een raspberry pi. Daar heb ik een rfxcom aanhangen om 433 schakelaars en afstandsbedieningen mee aan te sturen en te ontvangen, en ik heb ook Philips hue in huis.

Domoticz vormt een perfecte brug tussen hue en alle 433mhz spulletjes. Zo heb ik een smartwares dubbele muurschakelaar in domoticz aan 4 scènes gekoppeld, waardoor die 4 drukknoppen nu dus de functie hebben lamp woonkamer 100%, 50%, 1% en uit.

De originele schakelaar gewoon weggehaald, draden met lasblokje gekoppeld en in de doos gedrukt (lamp altijd spanning) en smartwares dubbele schakelaar (zender) er overheen.

Toegegeven, geen traploze instelmogelijkheid, maar drie sterktes en uit, maar wie naast 50% ook 49 of 51% in wil stellen pakt maar wel even de app. Ben nog wel aan het zoeken met welk schakelmateriaal smartwares zich laat combineren zodat ik ook een schakelaar/wandcontactdoos combinatie kan maken met een dubbele doos en dekplaat.

Als je nog geen domoticz met rfxcom moet je rekenen op een investering van zo'n 180 euro voor een raspberry pi met domoticz er op en een rfxcom er aan, maar dan kun je daarna ook voor hue smartwares schakelaars gebruiken en op plaatsen waar aan/uit voldoende is ook de ontvangers er van. Ook zijn b.v. de flamingo setjes van de action aan te sturen en de afstandsbedieningen te gebruiken (3 wcd-schakelaars en een 4 voudige ab voor 10,00)

Door Tweakers user ASS-Ware, zondag 26 januari 2020 23:19

Ik heb een Philips Hue Smart-knop, deze ziet er uit als een dimmer, heeft 5 standen die je activeert door hem 1, 2, 3, 4, of 5 keer in te drukken en je kan er mee dimmen door hem ingedrukt te houden.
Prima dingetje.

Door Tweakers user himlims_, maandag 27 januari 2020 11:07

i-chat schreef op vrijdag 24 januari 2020 @ 18:42:
mij is ook al vaker opgevallen dat mijn philips hue setup bedienen gewoon lastig is.

De meeste dimmers en units zijn vooral heel duur dat geldt nog veel meer voor die prullen van ikea. die hebben namelijk wel een dimmer maar die is dan weer zo brak dat je liever niets, dan dat gebruikt.

zelf heb ik toch maar gekozen voor de standaard philips remotes die je met een muurplate vrij makkelijk kunt bevestigen. het enige (of grootste) nadeel is dat daar inderdaad batterijen in moeten (je zult ze maar vergeten). natuurlijk kun je (op bepaalde plaatsen) ook de bestaande stroom draden gebruiken maar die zijn ook niet overal
heb al jaren geen lampschakelaar meer bediend (in huis) alles via voice of routines.

Door Tweakers user pietje63, woensdag 29 januari 2020 12:54

Ik ben ook bezig met eea op te zetten met Senic Gira "Friends of hue" schakelaars (vergelijkbaar, maar dan push ipv draaien) icm zigbee inbouw dimmer. Ben nu vooral nog aan het twijfelen waar ik de dimmer ga plaatsen (achter schakelaar of vlak bij lamp).

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.